Bato heeft bergen verzet

In 10 jaar hebben we bergen verzet. In de Berg in Retie is het thuiskomen, maar binnenkort noemen we de Hoge Mauw in Arendonk onze nieuwe thuis.

Lees ons verhaal in de Gazet van Antwerpen!

Berg. Gewoon Berg. Wij houden wel van duidelijke bewoordingen. Op het infobordje onder de straatnaam lezen we: ‘In de vlakke Kempen werd de geringste verhevenheid van de bodem al vlug berg genoemd’. Wat wij al lang vermoedden, staat hier in Retie gewoon zwart op wit. Voilà. Nu hoort u het ook eens van een ander.

Op nummer 10 huist Bato, een zaak in bouwmaterialen. Naar de herkomst van de naam hoeven we niet lang te raden. Die is afgeleid van de naam van de zaakvoerder, vermoeden we. “Bax Tom”, knikt zijn vrouw, Sandra Smets (38). “Tien jaar geleden hebben we hier een toonzaal gezet met buiten ruimte voor opslag. Maar ondertussen kampen we op Berg met plaatsgebrek. Daarom bouwen we nu een nieuwe winkel met toonzaal in Arendonk. Daar hebben we 15.000 vierkante meter ter beschikking. In de lente verhuizen we.”

Tom en Sandra, zoon Diego (13) en dochter Iona (11) wonen naast de toonzaal. “Ik ben groot geworden op Berg”, zegt Sandra. “Ik heb maar vier jaar op een ander adres in Retie verbleven. Daar hadden we een nieuwbouw opgetrokken. Mijn man werkte toen als keukenplaatser in opdracht van een keukenzaak. En we baatten er een winkel uit met isolatiematerialen en Gyproc-gipsplaten. Toen daar ook nog ruwbouwmaterialen bijkwamen, moesten we op zoek naar meer plaats. Zo zijn we teruggekeerd naar Berg.”

Bato stelt drie personeelsleden te werk. “Tom bekommert zich om de cijfers”, vertelt Sandra. “De verkoop en leveringen zijn mijn verantwoordelijkheid. En ik stuur ook het personeel aan.”

Berg zand

Of Diego en Iona ook de handen uit de mouwen steken? “Ik help tijdens het weekend en in de vakantie met opruimen”, vertelt Diego. “En ’s avonds zet ik de bulldozer en de machines binnen. Vegen en de winkelrekken inladen, is meer iets voor Iona.”

De kinderen gingen in de zomervakantie op Chirokamp en de winkel was gesloten tijdens de bouwvakantie. Maar een gezinsvakantie zat er nog niet in. “Voor de bouwvakantie is het altijd alle hens aan dek”, zegt Sandra. “Vooral de laatste week. Dan wil precies iedereen nog vlug materialen komen halen of laten leveren. Dan werken we echt de klok rond. En tijdens de bouwvakantie gaat het werk achter de schermen voor ons gewoon voort. Daarom plannen we tijdens de kerstvakantie een lange reis voor ons vieren. Twee weken pure quality time voor het gezin. Dat hebben we wel verdiend, denk ik (lacht).”

De fotograaf wil het gezin Bax-Smets graag portretteren op… een berg. Ver moeten we daar niet voor stappen. Achter de toonzaal liggen de bergen zand voor het uitkiezen. Het wordt de linkse. “Ah”, zegt Tom. “Da’s Lommelzand. Ideaal om mee te metselen en om zandbakken te vullen.”